Λειψυδρία
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2024
Σήμερα θα ασχοληθώ με ένα ακόμα θέμα το οποίο διακινείται το τελευταίο διάστημα - το θέμα αυτό δεν είναι άλλο από την διαφαινόμενη "΄λειψυδρία".
Διαβάζουμε λοιπον σε άρθρο πως "Τα τελευταία δύο χρόνια η στάθμη έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18 περίπου μόλις το τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους κατοίκους."
https://www.capital.gr/epikairotita/3857345/i-leipsudria-apeilei-tin-athina-stereuei-o-mornos/
Το παραπάνω αποτελεί ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ - σύμφωνα με τις φωτογραφίες του λογαριασμού https://www.facebook.com/share/p/mzEPAEoeLghdFWJD/ και έχοντας ως μέτρο σύγκρισης το ισόγειο κτήριο (μέσα σε κόκκινο πλαίσιο) ύψους ~3 μέτρων, καταλήγουμε με απλά μαθηματικά πως η απόσταση από το πρώτο δέντρο (ανώτατη στάθμη ταμιευτήρα) έως την τρέχουσα σταθμη είναι ~35 μέτρα. Προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού/clickbait/τρομολαγνίας η απόσταση αυτή βαφτίστηκε ως ύψος υποχώρησης της στάθμης του ταμιευτήρα - με απλά μαθηματικά υπολογίζουμε πως η στάθμη έχει στην πραγματικότητα μειωθεί κατά ~10 μέτρα (Εικόνα 1).
Εικόνα 1. Τρέχουσα εικόνα του ταμιευτήρα του Μόρνου
Θα αναρωτηθεί κάποιος, δεν είναι σημαντική η μείωση αυτή;
Φυσικά και είναι σημαντική αλλά δεν είναι πρωτοφανής (πόσο μάλλον όταν προσπαθούν να την συνδέσουν με το 1993).
Έψαξα λοιπόν κάποια άρθρα του παρελθόντος για να εξακριβώσω αν το χωριό Κάλλιο εμφανίστηκε (όπως προσπαθεί να περάσει η τρέχουσα ειδησεογραφία) για πρώτη φορά μετά το 1993. Και βρήκα ένα άρθρο από τις 02-02-2021 το οποίο αναφέρει "Αν θέλετε να βιώσετε κι εσείς τα συναισθήματα του σκοτεινού τουρισμού τότε το Κάλλιο είναι σίγουρα από τις καλύτερες επιλογές. Τους καλοκαιρινούς μήνες κάποια ερείπια του χωρίου αναδύονται προκαλώντας δέος και νοσταλγία."
https://thesekdromi.gr/featured/kallio/
καθώς και το παρακάτω άρθρο από τις 04-10-2014 το οποίο αναφέρει "Ένα εντυπωσιακό κι απόκοσμο θέαμα έχει αποκαλυφθεί εδώ και λίγο καιρό στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου, στο Λιδωρίκι Φωκίδας. Ένα ολόκληρο χωριό που «αναπαυόταν» για χρόνια στον πυθμένα της λίμνης ήρθε στο φως, σαν να το ρυμούλκησε και το ανέσυρε στην επιφάνεια κάποιος υποβρύχιος μηχανισμός."
https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/fanerothike-xana-to-xorio-fantasma-tou-mornou/
Αλήθεια γιατί τις τελευταίες ημέρες αναρίθηματα ειδησεογραφικά γράφουν άρθρα για το "πρωτοφανές" της ανάδυσης του χωριού Κάλλιο λόγω λειψυδρίας; Τις άλλες χρονιές στο παρελθόν δεν είχαμε λειψυδρία όταν αναδυόταν; Τι έχει αλλάξει φέτος;
Εν κατακλείδι. Ο περασμένος χειμώνας ήταν ένας χειμώνας μειωμένων χιονοπτώσεων στους κύριους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τροφοδότηση των ταμιευτήρων από την άνοιξη και μετά με ροές από την αλπική ζώνη. Βροχοπτώσεις (με την μορφή αστάθειας) μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες είχαμε και έχουμε αρκετές στις περιοχές αυτές οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να αντικαταστήσουν τις ροές από το λιώσιμο του χιονιού. Πρόβλημα υπάρχει σοβαρό στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας και είναι εμφανές στην ταλαιπωρημένη φύση και την αγροτική παραγωγή. Προσοχή στην αλόγιστη χρήση του νερού είναι επιβεβλημένη να υπάρχει.
Όμως αυτά που γράφονται το τελευταίο διάστημα για τους ταμιευτήρες υδροδότησης της Αθήνας και τις "πρωτοφανείς" εικόνες από το βυθισμένο χωριό είναι τουλάχιστον περίεργα και προβληματίζουν.
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
MSc, Περιβαλλοντικών Σπουδών και Κλιματικής Αλλαγής
AMS member
YouWeather.com
Όροι Αναδημοσίευσης
- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
- Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
- H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com
Ημ/νία καταχώρησης: 31/8/2024