Καιρικά νέα - Καιρική τάση το δεύτερο 15ήμερο Ιουνίου 2023

 
ΚΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ - ΚΑΙΡΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 15ΗΜΕΡΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
 
Σταθερό το καιρικό μοτίβο των τελευταίων 5-6 εβδομάδων με τοπικά έντονη αστάθεια στα ηπειρωτικά αλλά και σε νησιωτικά τμήματα, σχεδόν σε ημερήσια βάση. Παράλληλα η θερμοκρασία παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις μέσες κλιματικές τιμές με αισθητή μάλιστα ψύχρα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.
 
Στον αντίποδα η δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη η οποία διανύει περίοδο έντονης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών - ένα καιρικό μοτίβο το οποίο επαληθεύει την δημοσίευση μου σχετικά με την κλιματολογική αλλαγή που διανύουμε λόγω σημαντικής αλλαγής στο γεωμαγνητικό πεδίο της Γης
 
Διαβάστε την δημοσίευση εδώ:

https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/1123/1/012012

 
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα και αύριο αλλά εκ νέου επιδείνωση την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο με τοπικά έντονη αστάθεια στα ηπειρωτικά.
 
Το καιρικό αυτό σκηνικό φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του (τουλάχιστον στην επιμονή και ένταση του τρέχοντος κύκλου) στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την αστάθεια να περιορίζεται πλέον στα βόρεια ηπειρωτικά και με πρόσκαιρες εξάρσεις στα κεντρικά και νότια.
 
Αιτία η σταδιακή επικράτηση χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης οι οποίες θα στρέψουν θερμές αέριες μάζες προς την κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια (εικόνα 1).
 
Εικόνα 1. Βαρομετρικός χάρτης την 20η Ιουνίου 2023
 
Πάντως το καιρικό αυτό σκηνικό δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια - η σταδιακή επικράτηση αντικυκλωνικών πιέσεων στον Ατλανικό και την δυτική/βορειδυτική Ευρώπη θα ευνοήσει εκ νέου την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας (εικόνα 2).
 
Εικόνα 2. Βαρομετρικός χάρτης την 24η Ιουνίου.
 
Ως αποτέλεσμα αναμένεται εκ νέου προς τα τέλη Ιουνίου αστάθεια στην χώρα - πιθανόν έντονα κατά τόπους φαινόμενα.
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας
MSc, Περιβαλλοντικών Σπουδών και Κλιματικής Αλλαγής
AMS member
YouWeather.com
 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 14/6/2023