Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 26-11-2012 έως 02-12-2012

 
Ημερομηνία: 26 Νοεμβρίου 2012
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 26-11-2012 ΕΩΣ 02-12-2012
 
Σημαντική μεταβολή του καιρού θα σημειωθεί την βδομάδα που διανύουμε. Μέχρι τα μέσα της βδομάδας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πυκνότερες στα νησιά του Ιονίου όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Από την Τετάρτη όμως αναμένεται σταδιακή μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν τα δυτικά και μέχρι την Πέμπτη και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι έντονα. Άνεμοι στα βόρεια από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι στα μέσα της βδομάδας θα στραφούν σε ΝΝΔ και θα ενισχυθούν σε τοπικά θυελλώδεις και θερμοκρασία σε μικρή πτώση προς τα τέλη της βδομάδας.
 

Χαρακτηριστικά της βδομάδας αυτής είναι:

- Οι καλές καιρικά συνθήκες μέχρι την Τετάρτη το πρωί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με ασθενείς ανέμους και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

- Η σημαντική επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη το μεσημερί και από τα δυτικά (πρόγνωση περιφέρειας Ιονίου). 

- Η επέκταση των φαινομένων την Πέμπτη και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και τα έντονα φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα, την βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

- Η σταδιακή βελτίωση του καιρού την Παρασκευή με τα φαινόμενα να περιορίζονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, τον Έβρο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 
 
- Η μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο.

Πιο αναλυτικά, αντικυκλωνικές πιέσεις στον ανατολικό Ατλαντικό σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (πρόγνωση καιρού Ηνωμένου Βασιλείου) ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της δυτικής Ευρώπης. Το ψυχρό μέτωπο εξερχόμενο στην δυτική Μεσόγειο θα δώσει κυκλογένεση (κέντρο χαμηλών πιέσεων) η οποία θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό στην βορειοδυτική Ισπανία και την νοτιοανατολική Γαλλία (πρόγνωση καιρού Γαλλίας) με χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Το κέντρο χαμηλών πιέσεων της δυτικής Μεσογείου αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και να κινηθει ΑΒΑ επιδεινώνοντας τον καιρό στην νότια Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία (πρόγνωση καιρού Ελβετίας), την Αυστρία και την δυτική Βαλκανική με ισχυρές κατά τόπους βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό σχετικά υψόμετρο.  

Στην περιοχή μας αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά (πρόγνωση καιρού Κέρκυρας) με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας εκτός από την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο όπου θα υπάρχει ηλιοφάνεια με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών. 

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται την Παρασκευή στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με τα έντονα φαινόμενα να επικεντρώνονται στην βορειοανατολική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αργά το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί στην ηπειρωτική χώρα αλλά θα ενταθούν οι βροχές στον Έβρο, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα (πρόγνωση καιρού Δωδεκανήσων).

Περαιτέρω βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με τις βροχές να περιορίζονται κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. 

Αλλαγή του καιρικού σκηνικού αναμένεται την Κυριακή το βράδυ και από τα βορειοδυτικά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Αθήνα: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αναμένονται στην Αθήνα μέχρι τα μέσα της βδομάδας. Από την Πέμπτη το απόγευμα αναμένεται σταδιακή μεταβολή του καιρού με νεφώσεις και τοπικές βροχές οι οποίες θα ενταθούν την Παρασκευή το πρωί. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή το απόγευμα και θα παραμείνει γενικά καλός και το Σαββατοκύριακο. Άνεμοι από ΒΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακά θα στραφούν σε ΝΝΔ ισχυρούς και τοπικά στον Σαρωνικό και τον νότιο Ευβοϊκό σε πολύ ισχυρούς και θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα τέλη της βδομάδας.

Ελάχιστη θερμοκρασία της βδομάδας την Δευτέρα τα ξημερώματα: 12 βαθμοί Κελσίου
Μέγιστη θερμοκρασία της βδομάδας την Τετάρτη το μεσημέρι: 21 βαθμοί Κελσίου)
 

Θεσσαλονίκη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις μέχρι τα μέσα της βδομάδας. Από την Πέμπτη το απόγευμα αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή το μεσημέρι και θα παραμείνει γενικά καλός και το Σαββατοκύριακο. Άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, σταδιακά θα στραφούν σε Ν ισχυρούς και θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα τέλη της βδομάδας.

Ελάχιστη θερμοκρασία της βδομάδας την Παρασκευή τα ξημερώματα: 10 βαθμοί Κελσίου
Μέγιστη θερμοκρασία της βδομάδας την Τετάρτη το μεσημέρι: 20 βαθμοί Κελσίου)
 
Επόμενη βδομάδα:

Η επόμενη βδομάδα (3 έως 9 Δεκεμβρίου) ξεκινάει με την πρώτη ουσιαστικά χειμερινή βδομάδα του φετινού χειμώνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα είναι σημαντικότερη στα βόρεια και ενίσχυση των ΒΒΔ ανέμων.

YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 26/11/2012