Πρόγνωση καιρού για την περίοδο 17-12-2012 έως 23-12-2012

 
Ημερομηνία: 16 Δεκεμβρίου 2012
 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 17-12-2012 ΕΩΣ 23-12-2012
 
Σημαντικές μεταβολές θα παρουσιάσει ο καιρός την βδομάδα που διανύουμε. Σταδιακά και από την Τρίτη αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές στα πεδινά την νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.  Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή για να επιδεινωθεί εκ νέου το Σάββατο με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας.
 

Χαρακτηριστικά της βδομάδας αυτής είναι:

- Οι τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας την Δευτέρα.

- Η σημαντική επιδείνωση του καιρού την Τρίτη με βροχές στα πεδινά της νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

- Η πτώση της θερμοκρασίας και οι ενισχυμένοι ΒΒΑ άνεμοι οι οποίοι τοπικά στο βόρειο Αιγαίο (πρόγνωση βόρειου Αιγαίου) θα αγγίξουν τα 8 μποφόρ.

- Η περαιτέρω επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο (πρόγνωση Καλαμπάκας).

- Η σχετική βελτίωση του καιρού την Πέμπτη - με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην ανατολική ηπειρωτική και νότια νησιωτική χώρα (πρόγνωση Εύβοιας).

- Η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και η σημαντική ενίσχυση των ΒΒΔ ανέμων στο ΝΑ Αιγαίο (πρόγνωση Ικάριου) και (πρόγνωση Καρπάθιου). 

- Οι γενικά καλές καιρικά συνθήκες την Παρασκευή με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά προσήνεμα καθώς και τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. 
 
- Η νέα επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα του Σαββάτου στα δυτικά, κεντρικά και νότια με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας (πρόγνωση Καρπενησίου).
 
- Η βελτίωση του καιρού την Κυριακή, η εξασθένηση των ανέμων και η άνοδος της θερμοκρασίας.
 

Πιο αναλυτικά, αντικυκλωνικές πιέσεις στον ανατολικό Ατλαντικό σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ιρλανδία ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την βόρεια Ισπανία, την νότια Γαλλία (προγνωστικός χάρτης Γαλλίας) και την βόρεια Ιταλία. Το ψυχρό μέτωπο εξερχόμενο στην κεντρική Μεσόγειο θα δώσει κυκλογένεση (δημιουργία κέντρου χαμηλών πιέσεων) αρχικά στην Τυρρηνική και στην συνέχεια στην Αδριατική επιδεινώνοντας τον καιρό στην Ιταλία και την δυτική Βαλκανική.

Στην περιοχή μας αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και την δυτική Στερεά ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας (πρόγνωση περιφέρειας Μακεδονίας) και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας (πρόγνωση Σαραντάπορου) με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι ισχυροί ΒΒΑ άνεμοι θα αγγίξουν στο βόρειο Αιγαίο τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αναμένεται την Τετάρτη με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε περιοχές της Θράκης (πρόγνωση Αλεξανδρούπολης) και της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή με τα φαινόμενα να περιορίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και την νότια νησιωτική χώρα με την θερμοκρασία όμως να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Βελτιωμένος ο καιρός την Κυριακή με εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας. 

Αττική: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Θερμοκρασίας σε πτώση. Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες την Τρίτη ενίσχυση των ΒΒΑ ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας. Παρόμοιες καιρικά συνθήκες την Τετάρτη και την Πέμπτη με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά (>1100μ) (φωτορεαλιστική πρόγνωση Πάρνηθας). Σχετική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή για να επιδεινωθεί εκ νέου το Σάββατο με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού (>1000μ).

Αθήνα
Ελάχιστη θερμοκρασία της βδομάδας την Κυριακή τα ξημερώματα: 4 βαθμοί Κελσίου
Μέγιστη θερμοκρασία της βδομάδας την Δευτέρα το μεσημέρι: 17 βαθμοί Κελσίου)
 

Θεσσαλονίκη: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις την Δευτέρα. Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τρίτη με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στον Χορτιάτη. Άνεμοι από Α/ΑΒΑ διευθύνσεις μέτριοι και θερμοκρασία σε σημαντική πτώση. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη και την Πέμπτη όπου τα ξημερώματα της Πέμπτης δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στην πόλη. Βελτίωση του καιρού με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Άνεμοι από Β/ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς και θερμοκρασία σε άνοδο με παγετό όμως το βράδυ και νωρίς το πρωί. 

Θεσσαλονίκη
Ελάχιστη θερμοκρασία της βδομάδας την Πέμπτη τα ξημερώματα: -2 βαθμοί Κελσίου
Μέγιστη θερμοκρασία της βδομάδας την Δευτέρα το μεσημέρι: 14 βαθμοί Κελσίου)
 
Επόμενη βδομάδα:
 
Η επόμενη βδομάδα (24 έως 30 Δεκεμβρίου) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ξεκινάει με καλές καιρικά συνθήκες, Δ/ΔΝΔ ανέμους και θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (ενδέχεται τοπικά στην νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα να φτάσει έως τους 18 βαθμούς Κελσίου). Πάντως προς τα τέλη της βδομάδας διαφαίνεται νέα αλλαγή του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
 
YouWeather.com

 

 

Ημ/νία καταχώρησης: 16/12/2012