Καιρική εξέλιξη - Αύγουστος 2022 (πρώτο δεκαήμερο)

Ημερομηνία: 30 Ιουνίου 2022
 
ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022 (ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ)
 
Υψηλές θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα αλλά και αστάθεια στην νότια Ευρώπη (εντονότερη στην Βαλκανική και σποραδική στην νοτιοανατολική Ιβηρική και την Ιταλία) - αρκετή ψύχρα και αυξημένες βροχοπτώσεις στα βορειοδυτικά (Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο) και βόρεια Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Σκανδιναβική.
 
Ποια η πιθανή εξέλιξη του καιρού από τις αρχές έως τα μέσα Αυγούστου
 
Η προγνωστική εικόνα των μεγαλύτερων αριθμητικών μοντέλων διατηρεί την τρέχουσα βαρομετρική εικόνα/pattern του φετινού καλοκαιριού με ισχυρούς αντικυκλώνες στον Ατλαντικό και ρηχά πεδία χαμηλών πιέσεων στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ισλανδία και την Βόρεια Θάλασσα (εικόνα 1).
 
Εικόνα 1.

Η εικόνα αυτη θα διατηρηθεί έως το τριήμερο 5-7 Αυγούστου όπου αναμένεται επέκταση των αντικυκλωνικών πιέσεων έως την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπη με αποτέλεσμα την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη - το τριήμερο αυτό αναμένεται έντονη αστάθεια και σε τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στην συνέχεια η εμφάνιση αντικυκλωνικών πιέσεων στην βορειοανατολική Ευρώπη (με την μορφή Σιβιρικού) σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Βόρεια Θάλασσα θα επιδεινώσει τον καιρό το τριήμερο 9-11 Αυγουστου στην Σκανδιναβική και σε τμήματα της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες (εικόνα 2). 

Εικόνα 2.

Η μεταβολή αυτή πιθανόν θα επηρεάσει και την Ελλάδα με αστάθεια και πτώση της θερμοκρασίας.

Εικόνα 3. Θερμοκρασιακή τάση για το επόμενο 15ήμερο

 
Επεξηγήσεις
850hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 1300-1550μ
500hPa: Ατμοσφαιρική πίεση στα 5500μ
 
 
Δημήτρης Καμπόλης
Φυσικός, κατεύθυνσης περιβάλλοντος και μετεωρολογίας - MSc
AMS member
YouWeather.com
 
 
Όροι Αναδημοσίευσης
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς την συγκατάθεση/άδεια του YouWeather.com.
  • Στο τέλος ή την αρχή του άρθρου θα αναγράφεται το όνομα του αρθρογράφου (Δημήτρης Καμπόλης) και η ιστοσελίδα (YouWeather.com)
  • H πηγή θα είναι ενεργό link προς το άρθρο και όχι προς την αρχική σελίδα του YouWeather.com

 

Ημ/νία καταχώρησης: 30/7/2022